Baka tårta - här är grunderna

Tårta passar alltid! Och du som trodde att tårtbakning endast var till för proffsbagare - tänk om. Med några knep kan du både enkelt och snabbt baka din supergoda tårta. Vi visar hur!

En tårta kan byggas på många sätt med grunden är följande:

  • En tårtbotten i tre delar
  • Ett par olika fyllningar
  • Grädde och något man tycker om ovanpå tårtan

Tårtbotten

Basen i en tårta är tårtbotten. Det vanligaste är en lätt och luftig sockerkaka som i receptet nedan. Det går dock att variera sin tårtbotten och få en annan slags tårta. Marängbotten, chokladkaka, mazarinbotten eller biskvi är några exempel. En botten av maräng eller biskvi är dessutom glutenfri.

En vanlig sockerkaksbotten kallas för anslag. Den blir mycket luftig och lätt men också torr. Detsamma gäller för köpta tårtbottnar. Anledningen är att den ska suga upp den saftiga fyllningen. Om man fyller tårtan dagen innan den ska ätas blir den därför ännu saftigare.

Fyllningar

Det är fyllningen som gör tårtan! En god vaniljkräm ingår ofta, men man kan även göra mer avancerade fyllningar såsom olika mousser, mandelkräm, egen curd eller nutella. En tårta har oftast två lager med fyllning. En god sylt, mosade bär, banan och lemon curd är andra tips på fyllningar. I mataffärer finns olika genvägar till tårtfyllning, exempelvis har Dr. Oetker mixer för vaniljkräm och tårtmousser som du enkelt vispar till med kall mjölk. Vill du i stället koka egen vaniljkräm hittar du ett recept här nedan.

Täck tårtan

Ett bra knep för en fin tårta är att täcka den. Antingen genom att bre på grädde, mousse eller någon form av smörkräm eller frosting. Du kan också lägga ett lock av marsipan eller sockermassa över tårtan för att få en jämn och fin yta. Sockermassa, eller fondant som det också kallas har samma elastiska och formbara egenskaper som marsipan. För att täcka en tårta behöver du ungefär 400 gram sockermassa. Kavla sockermassan tunt mellan två plastfoliepapper. Innan du lägger locket på tårtan så bred lite grädde över tårtan och kanterna så fäster locket bättre. Genom att blanda olika färger av sockermassa kan man skapa häftiga effekter, såsom marmorerade tårtlock. Se exempel i filmen här nedan. 

Dekorera tårtan

Nu börjar det roliga. Att dekorera tårtan kan vara precis så krångligt som du vill. Vårt tips är att vänta med att dekorera tills samma dag som du ska äta den, detta gäller för all typ av dekoration. Släpp loss fantasin och sätt din prägel på tårtan. 

 

Här på baka.se finns mängder av läckra tårtrecept med olika svårighetsgrad. Lycka till med bakningen!

Bild på Tårtbotten grundrecept
Basen i en tårta är tårtbotten eller anslag. Här är ett bra grundrecept att utgå ifrån. Var noga med att inte blanda smeten för mycket när...
Bild på Hemgjord vaniljkräm
Det är fyllningen som gör tårtan! Här är ett recept på klassisk vaniljkräm. 
Så här gör ett marmorerat tårtlock med hjälp av fondant och gelfärger.
Alla kan baka tårta, och här hittar du recept som passar för alla tillfällen. Tårtor toppade med söta jordgubbar, spritsade med krämig...