Bakskolan

För den vetgirige...

Välkommen in i bakskolan. Här samlar vi allt som är värt att veta om bakning. Oavsett om du aldrig har hållit i en visp eller är expert på hembakning hoppas vi att du kan hitta något matnyttigt här.

Har du alltid undrat vad som är skillnaden på vanilj och vanillin eller hur många milliliter som ryms i en matsked? Bakskolan har svaret. Botanisera bland länkarna här ovan och tipsa oss gärna (kontakt [hos] baka [punkt] se)  om vad du vill lära dig mer om.

Först till det mest fundamentala...

Varför bakar vi?

Det är populärt att baka. Sveriges mest sålda bok heter Sju Sorters kakor, veckotidningarna är överfulla med bakrecept och program som Leila Bakar sätter ständigt nya tittarrekord.

Tidigare var bakning något man gjorde till vardags, främst för att det var billigare. ”Köpebröd” blev lite av en helglyx, precis tvärtemot hur det är idag.

Nu har man inte lika mycket tid till hembakning som tidigare. Det finns inte heller samma behov av att baka eftersom mängder av färskt bröd finns att köpa i våra livsmedelsbutiker. Intresset för bakning är dock större än någonsin och istället för att baka regelbundet så passar man på vid festligare tillfällen. Idag bakar man när man har gäster, till högtider eller då man vill unna sig något extra.

Från att ha varit en vardagssyssla har bakning blivit en lyxtrend som sätter guldkant på tillvaron!

För att lyckas med bakning är det viktigt att man har koll på ingredienserna. Här har vi samlat fakta om de vanligaste komponenterna i ett...
Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanliga felen och vad de beror på... ...brödet smular...
Bröd och kakor som förvaras rätt håller sig längre. Oftast är frysen den bästa förvaringsplatsen, men för kortare tid kan man förvara bröd...
Lär dig hur du blandar regnbågens alla nyanser med hjälp av fyra grundfärger.
Här har vi samlat några inspirerande receptfilmer för dig som vill lära dig lite mer om bakning. 
I vår nya avdelning på baka.se hittar du exempelvis bakboksrecensioner.