Förvaring

Bröd och kakor som förvaras rätt håller sig längre. Oftast är frysen den bästa förvaringsplatsen, men för kortare tid kan man förvara bröd och kakor i rumstemperatur eller i kylskåp.

Bröd som bakats med jäst blir bäst om det först får kallna på bakgaller eller inlindat i bakduk. För att brödet ska hålla sig saftigt så bör det därefter förvaras i plastpåse. Bästa förvaringstemperatur är mellan 15°C och 25°C.

Mjuka kakor bör också förvaras lufttätt. Om det är mycket fett i kakan kan den gärna förvaras i kylen så fettet inte härsknar. Småkakor bör vara helt kalla innan de läggs i torra och rena burkar. Det är säkrast att lägga var sort för sig, annars kan kakorna lätt ta smak av varandra. Papper i botten eller mellan kakorna kan suga åt sig fett och ge härsken lukt eller smak så det bör man undvika.

Kex och skorpor bör förvaras torrt och luftigt, gärna i burk med lock.

Infrysning är ett utmärkt sätt att förvara bröd och kakor på. Bakverken måste vara helt kalla innan de packas och fryses. Ju fetare bakverk, desto kortare tid kan de förvaras i frysen. Detta beror på att djupfrysning bromsar härskningprocessen, men förhindrar den inte. Ju snabbare infrysning, desto längre kan kakan förvaras i frys.

Matbröd kan frysas i 6-12 månader medan mjuka kakor och bullar med mycket fett i inte bör förvaras längre än 3 månader i frys.

Upptining är allra bäst att göra i oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 min.  Det går även bra att tina bröd i mikrovågsugn, tid och effekt är olika från ugn till ugn, det är bäst att följa respektive ugns beskrivning.