Dekoration

Det räcker inte alltid med en god kaka, man vill gärna att den ska se vacker och aptitlig ut också. Även om man inte är en konstnär kan det ibland vara roligt att lyxa till det för att få en tårta eller kaka att se extra vacker och festlig ut. Silverkulor, hjärtan, pyntgelé, blommor, prinsessfigurer, pärlor ja det finns en mängd med vackra dekorationsprodukter att ta till om man vill vara kreativ, även för den ovane bagaren.

Hushållsfärger

Hushållsfärger kallas också för karamellfärger och de ger en klar och jämn färg åt mandelmassa, fyllningar, grädde mm. I handeln kan man köpa röd, grön, gul och blå färg. Det går även att få tag i mer udda färger i specialaffärer och via internet. Hushållsfärger är ofta mycket starka och bör doseras varsamt. Doseringen blir enklare om man häller ut färgen i en tesked innan man tillsätter den i sitt bakverk.

Kristyr och pyntgelé

Kristyr används traditionellt till att dekorera pepparkakor med till jul. I andra länder används kristyr till kak- och tårtdekorationer under hela året. Kristyr gör man med hjälp av florsocker, äggvita, ättikssprit och eventuell hushållsfärg. Det finns också färdig kristyr att köpa i vitt, rosa och grönt. Pyntgelé är en färgad sockergelé i grönt, rött eller blått som används till att dekorera tårtor och glass med.

Dekorationsströssel

Silverkulor, hjärtan, blommor och olika sockerfigurer används till garnering av tårtor, glass, efterrätter och cupcakes. Trots att användandet av dessa produkter ökar så ligger vi i Sverige långt efter länder som England och USA när det gäller att dekorera bakverk.