Färska och torkade frukter

Rabarberpaj på våren, jordgubbstårta på sommaren, äppelkaka på hösten och blåbärsmuffins på vintern. Att baka med frukter ger saftiga och vackra tårtor och kakor som smakar underbart. Plommon, körsbär och vinbär passar också bra som fyllningar och smaksättningar av mjuka kakor och tårtor.

Torkade frukter kan antingen användas som de är eller uppblötta i vatten eller sprit beroende på vad de ska användas till. Fruktkakor innehåller ofta torkade frukter som fått dra i rom eller likör innan de blandas i smeten. Russin gör matbrödet mycket saftigt och
passar extra bra till rågbröd.

Kanderade frukter är torkade, syltade och hackade citrusfrukter. De har en frisk, sötsyrlig smak och är färdiga att användas i mjuka och hårda kakor. De bör helst mjölas innan de blandas ner i sockerkakssmet så de inte sjunker till botten. Ambrosiakaka, julstollen och florentinerkaka är några kakor med kanderad frukt. Kanderade körsbär finns också för bakning av bland annat fruktkakor.