Kryddor och aromer

Vem blir inte påverkad av doften av nygräddade kanelbullar eller pepparkakor? Kanel, kardemumma, saffran, ja de flesta kryddorna förknippas starkt med julen. Anledningen till detta är att kryddor var en riktig lyxvara förr i tiden. Då var det endast till jul som man kunde kosta på sig extra smaksättning i sitt bröd. Idag används kryddor året runt när man bakar, men fortfarande kryddar vi vårt bröd lite extra i juletid.

Salt

Salt är den vanligaste smaksättaren till matbröd. De allra flesta matbröd innehåller en viss mängd salt. I Sverige är vårt bakmargarin och smör saltat. På grund av detta är det inte särskilt vanligt att vi har salt i mjuka kakor, men i vetebröd brukar en liten mängd salt ingå i receptet.

Brödkryddor

Anis, fänkål, pomerans och kummin är de vanligaste brödkryddorna. Det finns färdiga blandningar av brödkryddoratt köpa. Då är det oftast en kombination av dessa kryddor som ingår. Kummin (= brödkummin) bör inte förväxlas med spiskummin som har en helt annan smak. Kummin ingår i kavring och många andra grova brödsorter.

Kanel och kardemumma

Vad vore svensk baktradition utan kanelbullar? Om vi ska utse ett nationalbakverk så är kanelbullen det självklara valet, den har till och med en egen dag den 4 oktober. Kanel, som är barken från kanelträdet är en av våra mest älskade kryddor och den används mycket flitigt till både matlagning och bakning. En annan populär krydda som ofta ingår i vetebullar är kardemumma. Kardemummaknutar har blivit nästan lika populära som kanelbullar och ofta bakar man bullar med både kanel och kardemumma i.

Pepparkakskryddor

Förutom kanel så innehåller pepparkakor en blandning av ingefära, nejlikor och pomeransskal. Pepparkakor heter gingerbread på engelska och ginger = ingefära. Med sin skarpa smak är ingefära lika viktig som kanel för att få rätt smak på pepparkakor. Nejlika och pomerans är andra kryddor som bidrar till den fylliga, väldoftande pepparkaksaromen. Tvärtemot vad namnet säger så ingår inte peppar i pepparkakor. Namnet kommer troligtvis av att man upplever den starka smaken som ”pepprig”.

Saffran

Saffran är precis som kanel förknippad med en stark tradition inom hembakning. En luciamorgon utan Lussekatter hör till ovanligheterna i Sverige. Saffran kommer från en krokusblomma och det krävs över 100 000 krokusar för att framställa ett kilo saffran. Det behövs dock inte så stora mängder av saffran för att den ska ge färg och smak. Ett gram saffran räcker till att färga ett 50-tal Lussekatter gyllengula.

Vanilj

Vanilj är en mycket omtyckt smak i både bakverk, efterrätter och yoghurt. Det är en orkidéväxt som växer främst i Madagaskar och Mexico. Läs mer om hur du väljer rätt vanilj.

Flytande aromer

Rom, citron, pepparmint och bittermandel är några mycket populära smaker i samband med bakning. Ibland har man varken tid eller lust att mala bittermandel, tvätta och riva citronskal eller plocka pepparmynta. Då finns det färdiga aromer i flytande form där några droppar räcker för att ge önskad smak. De aromer som idag finns i handeln är:

Romarom - Till fruktkakor, chokladkonfekt mm. 1 tsk romarom motsvarar ca ½ dl rom.
Arraksarom - Till arraksbollar och punchrullar. 1/2 -1 tsk till 15 arraksbollar.
Citronarom - 1 tsk citronarom motsvarar rivet skal av ½ citron.
Pepparmintarom - Till mintchoklad, polkagrisar och glasyr. 1 tsk räcker till ca 1 dl glasyr.
Bittemandelarom - 1 droppe arom motsvarar 1 bittermandel.
Vaniljarom - 1 krm vaniljarom motsvarar ca 1 tsk vanilj- eller vanillinsocker.