Nötter och mandlar

Det är populärt att baka med mandlar och nötter, både som fyllning, till garnering och som råvara i matbröd och mjuka kakor.

Sötmandel finns att köpa hel och skalad, hackad, flagad eller som splitter, allt efter användningsområde och smak. Mandelspån används till garnering av toscakakor, tårtor av olika slag, bullar med mera.

Rostade mandelspån ger en kraftigare mandelsmak.

Mandelsplitter är små flisor som ger mycket dekorativt utseende. I fyllningar är det vanligt med hackad eller malen mandel.

Bittermandel används ofta tillsammans med mandel för att förstärka mandelsmaken. Den innehåller ämnet amygdalin som omvandlas till ett
gift (blåsyra) när mandlarna tuggas. I de doser man normalt äter det behöver man inte oroa sig, men livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och ca 60 stycken för en vuxen. Av denna anledning säljs inte hela bittermandlar i alla länder.

Hasselnöt är populärt i recept med choklad. Kombinationen av hasselnötter och choklad är mycket uppskattad. Andra klassiska bakverk med hasselnötter är nötkakor och budapestrulle.

Valnötter har man ofta i lite lyxigare matbröd, både hela och hackade. Brownies är ofta garnerade med en valnöt på toppen.

Nougat är en blandning av rostad mandel eller nötter och socker och används som fyllning i vissa kakor. Den lite brända smaken är mycket karakteristisk för nougat.

Mandelmassa och marsipan är en blandning av ötmandel och socker. Mandelmassa innehåller mer mndel än marsipan och används främst till fyllningar av exempelvis semlor, vetebröd och småkakor.