Socker och sirap

Socker har stor betydelse för smaken och vi kan idag välja mellan många olika varianter. Socker ger inte bara söt smak och energi, det har
även en konserverande verkan och kan balansera och runda av smaker. Vid bakning av bröd och bullar är socker och sirap med till att jäsningen kommer igång snabbare och ger också fin färg på ytan. När man pratar om socker menar man oftast sackaros som framställs av sockerrör eller sockerbeta. Sackaros är uppbyggt av fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker).

Strösocker

Strösocker både sötar och konserverar. Används för sötning i stort sett i alla sammanhang och är den vanligaste formen av socker.

Finkornigt Strösocker

Finkornigt strösocker med mindre kristaller ger sprödare småkakor.

Florsocker

Florsocker är finmalt socker för bakning av kakor, desserter och till glasyr och dekoration. Det finns också en ekologisk variant. Flor med
chokladsmak är ett smaksatt florsocker och används till glasyr och som smaksättning i bakverk.

Pärlsocker

Pärlsocker är pressade kakor av sockerkristaller som krossats till hårda, runda korn. Pärlsocker används till garnering av bullar och annat vetebröd.

Brun Farin Strö och Farinsocker

Brun Farin Strö består av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. För att det ska kunna doseras lättare har man tillsatt maltodextrin.
Farinsocker är socker som blandats med rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak. Sirapen bidrar till en lite kryddig smak som är mycket uppskattad i bl a mjuk pepparkaka.

Vaniljsocker

Vaniljsocker är en utmärkt smaksättare i kakor och ger en god smak av vanilj.

Ljust och Mörkt Muscovadoråsocker

Muscovadosocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt
för att aromen och färgen ska bevaras. Ett fuktigt, finkornigt socker med mycket smak. Ljust Muscovadoråsocker har en mild smak som påminner om smörkola. Det Mörka Muscovadoråsockret ger en mustig smak med drag av lakrits. Muscovadoråsocker i bröd gör brödet smakrikare och mustigare. Mörkt Muscovadoråsocker ger intressanta smakbrytningar speciellt tillsammans med choklad. Prova att ersätta hälften av strösockret mot Mörkt Muscovadoråsocker i chokladbakverk, cookies, brownies etc. Eftersom Muscovadoråsocker är ett fuktigt socker kan det ibland klumpa sig och bli hårt. För att få det mjukt igen så lägg t.ex en äppel- eller potatisklyfta eller en fuktad trasa i sockret. Förslut påsen ordentligt och förvara den gärna i kylskåp.

Sirap

Sirap tillverkas av råsocker från både sockerbetor och sockerrör. I sirap ingår varierande halter av färgämnen och aromer från rörråsocker som
bestämmer färg och smak. Sirapen innehåller också olika sockerarter, vanligt socker, druvsocker och fruktsocker. Sirapen ger bakverk en god smak och vacker färg och är med för att påskynda jäsningen. Det finnsfem olika sirapsvarianter att välja mellan var och en med sin speciella smak, färg och egenskap.

Vit Sirap används till bullar och vetebröd - främjar jäsningen och gör att vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre.

Brödsirap innehåller maltextrakt, den hjälper till att förstärka sirapens bakegenskaper. Brödsirap kan användas både till ljusa och mörka matbröd.

Ljus Sirap är den klassiska bassirapen till småkakor, godis, desserter, såser och maträtter.

Mörk Sirap har mer karaktär och fylligare smak och mörkare i färgen. Passar till pepparkakor bl a.

Gelésocker Multi

Gelésocker är helt vegetabiliskt och kan användas till att göra gelé till dekoration av tårtor och till frukt samt till mjölkbaserade fyllningar såsom mousse och desserter t. ex pannacotta.

Fibrex

Fibrex är en kostfiber gjord av betfiber och är naturligt fri från gluten. Hela 72 % kostfiber och en naturlig fiberkälla, inte minst för glutenintoleranta. Bröd bakade med Fibrex får ett extra fibertillskott och håller sig färska och spröda längre.

Syltsocker och fruktsocker

Syltsocker innehåller socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat (finns naturligt i rönnbär). Det enda du tillsätter är bären och eventuellt lite vatten och du får en god, hållbar sylt med bra konsistens som du kan använda som fyllning i olika kakor och tårtor mm. För den som vill ha lite mindre söt sylt men samma resultat finns

Syltsocker 1+3. Här tar man 1 del socker och 3 delar bär.

Fruktsocker är en sockerart som förekommer naturligt i frukter, bär, grönsaker och honung. Fruktsocker utvinns ut sockerbetor och används med fördel i kalla anrättningar.

Fairtrade märkta produkter

"Rörsocker Strö" är ett guldgult råsocker från sockerrör som har aromatisk söt smak av karamell och är krispigt med stora kristaller. Är fairtrademärkt och kommer från Malawi. Passar att använda i många olika bakverk. Prova att byta ut hälften av strösockret till råsocker nästa gång du bakar sockerkaka. Finns i både strö och bit.

"Rörsocker Flor" är ett finmalt råsocker som framställts ur sockerrör. Det används i glasyr, bakverk, desserter precis som vanligt florsocker. Glasyren får en vacker gyllenbrun färg och smakar aningen kola.

"Vaniljsocker" innehåller äkta vanilj från Indien och finmalt rörsocker från Malawi. Den milda smaken från vaniljstången gör sockret till en härlig smaksättare i bakverk och desserter, grädde och fyllningar till bakverk och dessertsåser.

"Cane Syrup - Ekologiskt Rörsockersirap" har en fyllig smak, lite åt lakritshållet. Tillverkas av fairtradecertifierat rörsocker från Malawi. Passar utmärkt i kakor och pajer.

"Ekologiskt Rörsocker - Fairtrademärkt" Ett gyllengult finkornigt strösocker. Används somvanligt strösocker.