Block

Använd Block för en fin och blank yta, och för dekorationer

Block består av vegetabiliskt fett och kakaopulver, men inget kakaosmör. Därför får block inte kallas för choklad. Block finns precis som choklad med olika kakaohalt, från 20 % till 7 %. Många använder block som smaksättning i sin kaka eftersom den är billigare, med resultatet att kakan inte smakar choklad. Block har ett annat användningsområde än choklad och används för dekorationer och glasyrer, eftersom block ger en blankare och finare yta och dessutom stelnar den i rumstemperatur.

En konditor som använder choklad för att garnera tårtor och andra bakverk, måste temperera chokladen. Tempereringen innebär att man smälter ner chokladen, brer ut två tredjedelar på en marmorskiva och föser den fram och tillbaka en stund. Sedan blandar man tredjedelarna igen, och då ska chokladen ha uppnått exakt rätt temperatur. Då blandar sig fettet och sockerkristallerna och man får en slät och blank choklad.
Block innehåller vegetabiliska fetter och behöver därför inte tempereras. Därför är det enklare att använda block för att skapa dekorationer istället för bak- och dessertchoklad.

Smält även block försiktigt i vattenbad

• Smält block i vattenbad. Undvik att vatten kommer i kontakt med block, eftersom det gör att block blir trögflytande och kornig.
• Block får inte blandas med bak- och dessertchoklad (kakaosmörbaserad choklad) för då bildas en gråaktig yta, så kallad fettblom.