
Felsökningsguide
Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanliga felen och vad de beror på...
Om brödet smular
- det innehåller för mycket grovt mjöl
- det innehåller för lite fett
- degen har jäst för mycket
Om brödet blir tungt
- degen är för dåligt blandad
- degen har jäst för mycket
- degen har varit för varm
- degen har arbetats för lite på bakbordet
Om brödet får degrand
- ugnsvärmen har varit för låg
- brödet är inte färdiggräddat
- brödet skars upp innan det svalnat
Om brödet jäser på bredden
- jäsplatsen har varit för varm
- degen har arbetats för lite
- degen innehåller för lite mjöl
Om brödet spricker
- det har jäst upp för lite före gräddningen
- degen är dåligt blandad
- degen innehåller för mycket mjöl
- ugnsvärmen har varit för hög
Om sockerkakan blir tung och degig
- bakpulvret har blivit utsatt för fukt
- för kort vispning av socker och ägg
- för lång vispning av alla ingredienser
- för låg ugnsvärme
Om den smälta chokladen blir grynig
- den smälta chokladen har kommit i kontakt med vatten
Om kakan inte smakar choklad
- block har använts som smaksättare. Block används enbart för att skapa dekorationer och glasyr.
- en choklad med för låg kakaohalt har använts
Om chokladglasyren spricker
- riktig choklad har använts som glasyr, utan att ha tempererats. Använd block för en fin och blank yta.