Felsökningsguide

Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanliga felen och vad de beror på...

...brödet smular
- det innehåller för mycket grovt mjöl
- det innehåller för lite fett
- degen har jäst för mycket

...brödet blir tungt
- degen är för dåligt blandad
- degen har jäst för mycket
- degen har varit för varm
- degen har arbetats för lite på bakbordet

...brödet får degrand
- ugnsvärmen har varit för låg
- brödet är inte färdiggräddat
- brödet skars upp innan det svalnat

...brödet jäser på bredden
- jäsplatsen har varit för varm
- degen har arbetats för lite
- degen innehåller för lite mjöl

... brödet spricker
- det har jäst upp för lite före gräddningen
- degen är dåligt blandad
- degen innehåller för mycket mjöl
- ugnsvärmen har varit för hög

... sockerkakan blir tung och degig
-
bakpulvret har blivit utsatt för fukt
- för kort vispning av socker och ägg
- för lång vispning av alla ingredienser
- för låg ugnsvärme

... den smälta chokladen blir grynig
-
den smälta chokladen har kommit i kontakt med vatten

... min kaka smakar inte choklad
- block har använts som smaksättare. Block används enbart för att skapa dekorationer och glasyr.
- en choklad med för låg kakaohalt har använts

...min chokladglasyr spricker
- riktig choklad har använts som glasyr, utan att ha tempererats. Använd block för en fin och blank yta.