Felsökningsguide

Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanliga felen och vad de beror på...

Om brödet smular

- det innehåller för mycket grovt mjöl
- det innehåller för lite fett
- degen har jäst för mycket

Om brödet blir tungt

- degen är för dåligt blandad
- degen har jäst för mycket
- degen har varit för varm
- degen har arbetats för lite på bakbordet

Om brödet får degrand

- ugnsvärmen har varit för låg
- brödet är inte färdiggräddat
- brödet skars upp innan det svalnat

Om brödet jäser på bredden

- jäsplatsen har varit för varm
- degen har arbetats för lite
- degen innehåller för lite mjöl

Om brödet spricker

- det har jäst upp för lite före gräddningen
- degen är dåligt blandad
- degen innehåller för mycket mjöl
- ugnsvärmen har varit för hög

Om sockerkakan blir tung och degig

- bakpulvret har blivit utsatt för fukt
- för kort vispning av socker och ägg
- för lång vispning av alla ingredienser
- för låg ugnsvärme

Om den smälta chokladen blir grynig

- den smälta chokladen har kommit i kontakt med vatten

Om kakan inte smakar choklad

- block har använts som smaksättare. Block används enbart för att skapa dekorationer och glasyr.
- en choklad med för låg kakaohalt har använts

Om chokladglasyren spricker

- riktig choklad har använts som glasyr, utan att ha tempererats. Använd block för en fin och blank yta.