I skafferiet

För att lyckas med bakning är det viktigt att man har koll på ingredienserna. Här har vi samlat fakta om de vanligaste komponenterna i ett bakverk och beskriver när man ska använda vad. 

Mjöl av olika slag används i så gott som alla sorters bröd och bakverk. De vanligaste mjölsorterna kommer från våra sädesslag vete och råg...
Degvätska kallas den vätska som används när man bakar med jäst. Den har stor betydelse för brödets karaktär. Allra vanligast är mjölk eller...
Det finns två huvudgrupper av jäsmedel; jäst och bakpulver. När man bakar vetebröd och matbröd så är jäst vanligast, medan bakpulver främst...
Med fett i degen blir brödet saftigare, smular mindre och håller sig färskt längre. Matbröd innehåller ofta en relativt liten mängd olja...
Socker har stor betydelse för smaken och vi kan idag välja mellan många olika varianter. Socker ger inte bara söt smak och energi, det...
I de allra flesta sockerkakor, rulltårtor och muffins ingår det ett eller flera ägg. Det bidrar såväl till volym som till smak och...
Olika bönor ger olika smak All choklad kommer från kakaobönor. Det finns tre typer av kakaobönor: criollo, forasteros och trinitario....
Rabarberpaj på våren, jordgubbstårta på sommaren, äppelkaka på hösten och blåbärsmuffins på vintern. Att baka med frukter ger saftiga och...
Det är populärt att baka med mandlar och nötter, både som fyllning, till garnering och som råvara i matbröd och mjuka kakor. Sötmandel...
Citronfromage, mousse och gelé är lite lyxiga desserter som många drar sig för att göra då de innehåller gelatin. Att använda gelatin kan...
Vem blir inte påverkad av doften av nygräddade kanelbullar eller pepparkakor? Kanel, kardemumma, saffran, ja de flesta kryddorna förknippas...
Det räcker inte alltid med en god kaka, man vill gärna att den ska se vacker och aptitlig ut också. Även om man inte är en konstnär kan det...
Marsipan har mer socker och en smidigare konsistens än mandelmassa och används ofta till garnering av tårtor eller till konfektyr. ....
Använd Block för en fin och blank yta, och för dekorationer Block består av vegetabiliskt fett och kakaopulver, men inget kakaosmör. Därför...
Glykos kallas också glukossirap. Inom glass- och godisindustrin används den mycket. Anledningen är att glykosen hindrar kristallbildning...