Bild på Mandelsnitt
Härliga mördegskakor fyllda med mandelmassa och pistagenötter. Jag valde att färga mandelmassan, kristyren rosa, för att kakorna skulle matcha den virkade boxen, välj din favoritfärg!

Mandelsnitt i virkad box

Idé och bilder: diysweden.se

Asken har jag och min bästa virkkompis designat tillsammans, den är gjord av virkade mormorsrutor, som stärkts till en vacker ask med lock. Det blev en toppenpresent när man fyller den med kakor! Man kan ju ha massa annat i boxen också som ex. pysselsaker, smink, smycken, bomull…Här kommer beskrivningen till boxen. Det är 6 st klassiska mormorsrutor, 5 stycken till asken och en till locket. Sedan är det en extra virkad kant på sidan av locket. Asken är stärkt i lim och vattenbad,  locket har jag behållit i mjuk form, så att det går lätt att trä över boxen.

Så här gör du asken

Material: Använd det garn du har hemma, och välj den virknål som passar ditt garn. Den här asken är virkad med bomullsgarn, och virknål nr 3. Trälim. Kartong.

1. Virka mormorsrutor till sidor:
Börja med 5 lm, förena dem till en ring med 1 sm.
Varv 1: börja med 3 lm som är första stolpen, sedan 2 st om ringen, 3 lm, * 3st om ringen, 3 lm, upprepa från * 2ggr till = 4 stolpgrupper med 3 st i var grupp och 3 lm däremellan. Sluta v med 1 sm i den 3:e lm = översta lm.
Varv 2: byt färg, börja om im i ena hörnet med 3 lm som är 1 :a st, sedan 2 stolpar ? 3 lm + 3 stolpar om samma lm i hörnet, 2 lm, *3st + 3 lm + 3st om lm i nästa hörn, 2 lm, upprepa från * 2 ggr till, sluta v med 1 sm i 3:e lm.
Varv 3: Byt färg, börja om lm i ena hörnet, virka 3 lm + 3st om samma lm, *3ml 3 st om lm mitt på sidan, 2 lm, 3 st + alm + 3st om lm i nästa hörn, upprepa från *, sluta v med 1 sm i 3:e lm. Vill man ha rutan större fortsätter man bara virka lika som varv 3 men med 3 st + 2 lm mera på var sida varje varv. Fortsätt med antal varv till önskad storlek. Virkas ihop med fasta maskor.

2. Lock: Mormorsruta samma storlek som askens rutor. Virka fm runt rutan till önskad höjd på kanten.

3. Stärk asken: Blanda hälften trälim med hälften vatten (ca 1/2 del av var räcker) i en bunke. Doppa ner asken (obs. ej locket) i limblandingen.Krama ur och sätt den virkade asken på en inplastad pappersask, som du klippt och tejpat ihop av en gammal kartong. Låt torka över natten. Klart!

4. Stoppa i kakorna i boxen och trä över locket. Här har du en fin present!

Tillbaka till Baka en present