Bild på Äppelmunkar

Äppelmunkar

Kungsörnen, www.kungsornen.se
fre, 2010-04-09 15:24

Receptet ger

24
st
cirka

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1 paket jäst 50 g
  • 5 dl ljummen mjölk 37 grader
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 liter Kungsörnen kärnvetemjöl med fullkorn (600 g)

Rubrik

  • Fyllning och garnering

Ingrediens

  • äppelmos
  • mald kanel
  • smält smör
  • strösocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör om.

  2. Klicka i fettet och tillsätt de lätt uppvispade äggen, socker och salt. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

  3. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord.

  4. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Markera rundlar på ena halvan av kakan med ett dricksglas, ca 6 cm i diameter.

  5. Klicka ut ungefär 1 tsk äppelmos på varje rundel och pudra över lite kanel. Vik över andra halvan av degen och tryck med dricksglaset ut dubbla rundlar till bullar.

  6. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225°C, 8–10 minuter. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker när de svalnat något.

    Tips! Munkarna är lika goda med fyllning av hallonsylt och de går bra att frysa utan garnering.

Jätte roligt att göra

Jätte roligt att göra

mumsiga!

mumsiga!

Hur då utan ugn?

Hur då utan ugn?

Du kan koka dom i olja

Du kan koka dom i olja

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.