Amerikanska Donuts

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
tis, 2017-03-21 15:37

Recept på underbart goda amerikanska donuts eller munkar som de också kallas.

Receptet ger

60
st
beroende på vilken form du använder att stansa ut munkarna med.

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Ingredienser deg

Ingrediens

  • 25 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 dl rumsvarm mjölk
  • 22-24 dl mjöl
  • 3 st ägg
  • 0,5 rivet skal citron Kan uteslutas
  • 0,75-1 liter rapsolja Till fritering

Rubrik

  • Ingredienser glasyr

Ingrediens

  • 5 dl florsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • Dr. Oetker hushållsfärg Kan uteslutas
  • ev. smaksättning
  • Strössel

Gör så här

  1. Blanda jäst med lite mjölk tills jästen löses upp.

  2. Blanda alla ingredienser i en köksassistent, använd endast 20 dl av mjölet och spara resten. Kör i minst 12 min på medelhastighet.

  3. Om degen är för lös, häll i mer mjöl. Degen ska vara mjuk men det ska inte fastna på händerna när den är färdigknådad. Har du inte köksassistent kan du knåda degen för hand men gör det i minst 16-18 minuter.

  4. Låt degen jäsa över bakduk i minst 2 timmar. Långsam jäsning krävs för att munkarna ska bli luftiga.

  5. Ta upp degen på köksbordet och knåda den, kavla till ca 1 cm tjocka plattor.

  6. Stansa ut munkarna med ett runt kakmått eller ett glas. Använd en mindre form för att stansa ut mitten.

  7. Lägg de stansade munkarna på bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa övertäckta i minst 1,5 timme.

  8. Hetta upp olja i en djup kastrull (vissa recept rekomenderar 180 grader), testa att lägga en mindre degbit i oljan, börjar det fräsa och bubbla är det tillräckligt varmt.

  9. När oljan är tillräckligt het, börja lägga i munkarna, några i taget.

  10. Fritera munkarna ca 1 minut på varje sidan, rulla dem direkt i strösocker eller lägg på galler eller bakplåtspapper för att rinna av och kallna ifall du ska ha glasyr på.

  11. Blanda florsocker med mjölk till glasyren och värm lite på spisen tills den blir tjock och flytande.

  12. Blanda i ev smaksättning och/eller färg.

  13. Doppa den ena sidan av munkarna i glasyr och lägg dem på galler för att rinna av. 

    Rör om i glasyren under tiden så den inte hårdnar och bildas en skorpa på ytan.

  14. Strö över strössel direkt på munkarna, innan glasyren hinner stelna, annars kommer inte strösslet att fästa.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.