Bild på Kongresser

Kongresser

baka.se
mån, 2015-02-02 15:23

Ett klassiskt bakverk är denna lilla bakelse, nära besläktad med polynéer. Den är vacker att se på och lätt att baka.

Tips! För en snabbare variant kan du välja att byta ut smördegen i receptet mot 4 frysta färdiga smördegsplattor.

Receptet ger

25
st
bakelser

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Smördeg

Ingrediens

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk ättiksprit
  • 100 g smör

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 200 g nötkärnor eller sötmandel
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Tina den köpta smördegen eller gör din egen smördeg så här: Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vatten och ättika samt 50g smör. Arbeta ihop till en boll som viras in i plastfolie. Låt vila ca 15 minuter i kylen.

  2. Kavla ut degen till en platta, ca 20 x20 cm. Hyvla resten av smöret med en osthyvel över halva degen. Vik upp resten av degen över smöret och kavla ut till en rektangel. Se till att inget smör tränger igenom degen.

  3. Klä bakelseformar, gärna veckade med degen. Nagga dem i botten.

  4. Hacka nötterna för hand eller i matberedare. Vispa samman ägg och socker och rör ner mandelhacket. Fördela fyllningen i formarna.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.

Kongresser

Kanonbra recept, lätt att baka ut, snyggt resultat!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.