Bild på Mazariner med pepparkakskola

Mazariner med pepparkakskola

Alicias kokbok, Alicias Kokbok
ons, 2016-12-14 11:53

Mazariner toppade med pepparkakskola och smulade pepparkakor med smak av polka. Grundreceptet på mazarinerna är inget konstigt. Ni finner en mördeg (utan ägg) i botten och skalet är fylld med en mandelkräm. Precis så som det ska vara. Istället för glasyren har jag kokat samman en ljuvlig kola smaksatt med pepparkakskryddor. Hällt detta på toppen och därefter låtit det stelnat i kylskåpet. Kolan var det som var svårast att få till. Jag ville inte att kolan skulle bli för hård och lät den därför sjuda tills den precis tjocknade, sedan drog jag bort kastrullen från plattan. Lät den svalna litegrann och hällde sedan kolan över mina nygräddade mazariner. På toppen krossade jag över pepparkakor. Men inte vilka pepparkakor som helst utan en helt ny variant från Anna...deras Limited Edition Polka. 

Receptet ger

ca 16
st
mazariner

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Deg

Ingrediens

  • 100 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • vatten

Gör så här

  1. Nyp samman smör, socker och mjöl i en bunke. Tillsätt lite vatten i taget tills det bildats en deg. Tryck sedan ut degen i aluminiumformar. 

  2. Sätt ugnen på 200 grader. 

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 st ägg
  • 50 g smör rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Vispa samman alla ingredienserna med hjälp av en elvisp. När fyllningen blandats väl klickar du ut den i formarna. Fyll enbart till hälften. Ugnsbaka mazarinerna tills de är gyllene och fyllningen "stannat". I cirka 10-15 minuter. Håll koll på dem i ugnen. 

  2. Under tiden kokar du samman pepparkakskolan.

     

Rubrik

  • Pepparkakskola

Ingrediens

  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Rubrik

  • Topping

Ingrediens

  • ca 16 st pepparkakor jag använde Annas Limited Edition Polka.

Gör så här

  1. Mät upp sirap, socker, grädde, smör och pepparkakskrydda i en kastrull. Låt det koka upp och se till att smöret smälter ner i blandningen. Sänk sedan värmen och låt det sjuda samman till en tjockare konsistens. I cirka 7-10 minuter. Tänk på att kolan inte ska vara lika hård och uppnå samma höga temperatur eftersom vi vill få en mjuk kola att toppa våra mazariner med. 

  2. När mazarinerna kommit ut ur ugnen låter du dem svalna på bänken. Bred därefter ut pepparkakskolan ovanpå mazarinerna och strö gärna lite flingsalt över. Ställ in dem i kylskåpet och låt de stelna. Minst i 1 timme.  

  3. När mazarinerna stelnat och de ska serveras krossar du pepparkakor och strör på toppen.  Dessa mazarinerna går även bra att frysa. 

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.