Bild på Zserbo Ungersk julkaka ( Zserbó )
Bild på Zserbo Ungersk julkaka ( Zserbó )

Zserbo Ungersk julkaka ( Zserbó )

doneriko
tis, 2011-12-20 01:01

Receptet kommer från min avlidna farmor som råkar vara Ungrare liksom bakverket benämnt Zserbó. Zserbó är en Ungersk bakelse som från början kommer från den Franske konditorn Gerbraud. Denne emigrerade till Ungern där han öppnade sitt café i Budapest där det står än idag. Bakelsen är uppkallad efter honom och gjorde honom mycket berömd i hela Österrike-Ungern. Han levererade bakelser till kejsaren som sägs ha haft en särskild förkärlek till bakelsen. 

Idag bakas ofta zserbón till jul tillsammans med Valmo och valnötskaka. Det är lite utav en tradition och kan vara en trevlig omväxling från pepparkakan och lussekatten? Kakans bas utgörs av valnötter och aprikosmarlmelad som gör kakan saftig , samt ett ljuvligt chokladöverdrag.

God baklycka! 

Receptet ger

20-36
Antal bitar beror såklart på hur man delar den.

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 300 gram margarin eller smör
  • 4 dl rågat vetemjöl
  • 2 ägg stort Ägg stort
  • 2+1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk lätt eller mellan
  • 1 krm bakpulver
  • 15 g bakjäst
  • 1 msk olivolja
  • 300 g marmelad Aprikos Kan behövas mer, beror på hur mycket du vill ha på
  • 200 g blockchoklad fin blockchoklad
  • 300 g valnötter finmalda

Rubrik

  • Tillvägagångsätt

Gör så här

  1. Värm mjölken ljumen, Smula därefter ner jästen och rör med en gaffel så den smälter.

    Ta därefter 250g margarin 4 dl rågat  mjöl samt bakpulvret. Tillsätt sedan jästen+mjölken. Rör därefter också ner 2dl socker. + 1 ägg same 1 msk olivolja 

     

    Knåda degen så att den går att dela och kavla ut låt den sedan jäsa i ca 20min . När degen uppnåt önskad densitet dela den då i 4 lika stora limpor. Kavla ut en av "limporna" så att den blir likastor som den plåt du tänkt använda. Degen bör inte vara tjockare än 1-2 mm. Rulla ut degen på en plåt, gör stickhål med en gaffel i degen. Strö på ett lager av den valda marmeladen ( Aprikos ), mixa valnötterna med 1 dl socker,   strö sedan ett lager av finmalda valnötterna+sockret över botten, ( tänk på att du det skall räcka till ytterligare 2 lager ). Upprepa sedan processen och bygg på lager för lager. När du når topplagret är det dags för jäsningen. Lägg en duk över plåten, låt degen jäsa i ca 45-60min. Släng in kakan i ugnen på 180° i 30 min. 

     

  2. Glaceringen: 

    Det är nu dags för glaseringen och det översta lagret. Smält 200 G blockchoklad av fin kvalité. blanda in 2 msk socker, 50 gram smält smör eller margarin samt 1 äggvita. Rör samman allt till en smält röra och strö den sedan över det översta lagret så den bildar en tjockare yta av choklad. Dela kakan i önskade rutor. Låt kakan svalna så chokladen stelnat och kakan är sval. Servera , smaka , avnjut. 

     

kan man få bilder, steg för

kan man få bilder, steg för steg ?

Är jätte goda tycker väldigt

Är jätte goda tycker väldigt mycket om dom hoppas du ger fler recept om andra bakelser

Den var bra! Smakade det när

Den var bra! Smakade det när jag var i Budapest i sommras! Det är dock svårare än en 3a, minst 4a

Det var knepigare än jag

Det var knepigare än jag trodde det skulle vara men dem vart riktigt goda! använde vit choklad för att garnera och det vart smarrigt !// Lina

funkade toppen men fick

funkade toppen men fick använda lite mer valnötter

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.