Citroncheesecake
En otroligt fräsch cheesecake med citron och passionfrukt, den är super lätt att göra och behöver varken frysas eller gräddas!
Räcker till 8 personer Då får man väldigt mycket var, men det får man nog räkna med, för man vill bara ha mer och mer!
8 personer Då får man väldigt mycket var, men det får man nog räkna med, för man vill bara ha mer och mer!
Ingredienser
Så gör du
Botten:
- 150 gram digestivekex
- 50 gram smör
Fyllning:
- 4 st Dr. Oetker gelatinblad
- 2 st ekologiska ägg
- 400 gram philadephiaost
- 2 dl cream fraiche
- 1,5 dl socker
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 stor citron skal och saft
Topping:
- 1 st Dr. Oetker gelatinblad
- 2 msk socker
- 4 msk vatten
- 2 st passionsfrukter
1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter.
3. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
5. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
6. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
1. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.2. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
3. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.