Bild på Daim- & kolapaj

Daim- & kolapaj

Linda88
mån, 2015-01-12 14:59

En söt paj med frasig potten, seg kola och krispig daim. Servera gärna med vaniljglass eller en klick vispad grädde. 

Receptet ger

1
Daim- & kolapaj

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Pajbotten

Ingrediens

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 st äggula

Rubrik

  • Kolafyllning

Ingrediens

  • 75 gram smör
  • 1 1 /2 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl grädde

Rubrik

  • Garnering

Ingrediens

  • 2 stycken dubbeldaim

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

    2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

    3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

    4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.

    5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

    6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.