Bild på Jordgubb- och limesamosor

Jordgubb- och limesamosor

Sugarcandymountain
fre, 2010-05-28 10:21

Frasig filodeg med ett inre av varm vaniljmascarpone och härliga limemarinerade jordgubbar. Enkel och imponerande efterrätt som brukar vinna publikens hjärtan.

Receptet ger

12
st
6 portioner

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 2 st lime
  • 1,5 l jordgubbar (färska eller frysta)
  • 1 dl strösocker ca
  • 250 g mascarpone
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st filodegsark (säljs frysta 6 och 6)
  • en klick smör
  • neutral olja att fritera i (raps till exempel)
  • strösocker

Gör så här

  1. Ta ut filodegsförpackningen ur frysen och låt tina i ett dygn i kylen. Då blir arken mycket enklare att hantera.

  2. Tvätta limen noga. Riv skalen och pressa ur saften. Dela jordgubbarna i mindre bitar (ca fyra bitar på en gubbe, beroende på storlek). Blanda ihop limesaft och skal med jodgubbar och 1 dl strösocker. Låt stå och få smak av varandra i några timmar.

  3. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med mascarponen. Låt den också stå och dra till si i några timmar.

  4. När det är dags att göra själva knytena så börjar du med att veckla ut filodegsarken. Dela dem på längden, så att du får tolv längder. Smält lite smör. Lägg en dryg matsked (besticket, inte måttet) jordgubbar i ena änden av ett ark tillsammans med ca två teskedar mascarpone. Pensla smör längs hela kanten av arket. Vik sedan ihop till ett knyte, genom att vika en trekant. Gör sedan om proceduren tills du har tolv knyten.

  5. Värm olja i en stor wokpanna eller liknande. Kasta i en bödbit för att se om oljan är varm nog. Ställ en tallrik med strösocker i närheten, och ett fat att lägga knytena på när de är klara. Fritera sedan knytena några sekunder på varje sida. Vänd i sockret och lägg på fatet. Upprepa med nästa omgång knyten.

  6. Servera varje gäst två samosor tillsammans med en klick mascarpone och några jordgubbar (det blir lite över nämligen) och en skiva lime.

Aaaa, jag ver med när dessa

5

Aaaa, jag ver med när dessa lagades, och de var fantastiskt goda! Helt underbara, jag kan verkligen rekomendera dem!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.