Nyponglass och äppelterrin
Gjord med Lindahls Turkisk eller Grekisk Yoghurt
Tips:
Det går at använda elvisp vid infrysningen. Ha visparmarna kvar i skålen frysen och koppla ihop elvispen varje gågn Du skall röra om.
Äppelterrinen och glassen går att förbereda flera dagar i förväg.
Du kan även värma terrinen i mikron före serveringen
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 4 portioner
4 portioner
Ingredienser
Så gör du
Glass
- 2 dl Lindahls Yoghurt
- 100 g nyponpure
- 1½ dl florsocker
- 2 tsk citronsaft
- 1 gelatinblad
- 1 msk glykos
Äppelterrin
- 400 g äpplen
- 1/2 dl vatten
- 2 dl socker
- 2 msk kanel, malen
- 2 msk glykos
Glass:
Lägg gelantinen blött i lite vatten.Koka upp grädden. Ta bort från spisen. Krama ur gelantinen och lägg den i grädden. Rör tills gelantinen har smält.
Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl. Låt kallna.
Fyll i en skål och ställ i frysen. Rör om minst var 30:e minut för att få en slät konsistens. Täck över med lock eller matfilm när glassen är frusen.
Äppelterrin:
Dela äpplen i 4 delar. Ta bort kärnhuset. Tunnskiva äppelkvartingarna.Blanda vatten, socker och sirap/glykos och koka tills massan börjar bli ljusbrun.
Tillsätt kanel. Häll karamellmassan i en ugnsfast form. Lägg äpplarna på karamellmassan.
Baka i ugn i 30 minuter vid 150 grader.
Låt svalna.Täck med matfilm och lägg på en skål eller tallrik och förvara under lätt press i minst tio timmar.
Ta fram glassen och låt den tempereras i kylen i 30 minuter.
Servera glass och äppelterrin var för sig.