Bild på Saffransostkaka med keso, turkisk yoghurt och varma hjortron

Saffransostkaka med keso, turkisk yoghurt och varma hjortron

Alicias kokbok, Alicias Kokbok
ons, 2016-12-14 11:32

Detta receptet är så enkelt att göra. Man mixar samman keso, ägg, mjölk, mandelmjöl och saffran. Jag har också en gnutta socker i för att balansera upp smakerna men om ni inte vill ha socker i går det utmärkt att utesluta.  Jag tycker att keson lätt vattnar sig och därför brukar jag låta den rinna av i en handduk eller i ett kaffefilter över natten. Vätskan rinner ut och keson blir inte lika vattnig. Vilket faktiskt gör den här ostkakan snäppet vassare. För det är inte särskilt kul att äta en ostkaka som är vattnig. Visst? Det krävs en liten förberedelse från er sida men jag tycker att det är värt det. 

Receptet ger

4
portioner

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

 • 500 g keso Valfritt: Låt keson rinna av i ett kaffefilter eller i en handduk några timmar (gärna över natten), innan du använder den. Jag tycker att konsistensen blir bättre och mindre vattnig när man gör så här.
 • 4 st ägg
 • 0,5 dl mandelmjöl
 • 2 dl mjölk
 • 1 pkt saffran
 • 1 msk socker
 • mandelspån
 • hjortron
 • turkisk yoghurt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader. 

 2. Lägg saffranet i en skvätt konjak eller rom för att få ut så mycket smak som möjligt. Alternativt mortla saffranet med sockret. 

 3. Häll ner keson i en bunke tillsammans med ägg, mjölk, mandelmjöl, saffran och socker. Mixa ingredienserna slätt med en stavmixer. Smörj en ugnsform och häll ner smeten i formen. Strö över mandelspån. 

 4. Sätt in formen i ugnen och baka tills kakan stannat, i cirka 30 minuter. Ta ut och låt den vila i 5 minuter innan du skär i den. 

 5. SERVERA DIN SAFFRANSOSTKAKA SÅ HÄR:  När kakan fått vila i 5 minuter, servera den ljummen tillsammans med en klick turkisk yoghurt eller grädde om du föredrar det. Jag serverade också den tillsammans med varma hjortron. Vilka bär som helst eller sylt fungerar alldeles utmärkt här. 

 6. Glöm inte lägga keson för att den ska rinna av innan ni går och lägger er! Åh, åh, det kommer dofta ljuvligt i morgon när ni bakar av den här saffransostkakan.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.