Bild på Semlor - söta minisar
Bild på Semlor - söta minisar
Bild på Semlor - söta minisar

Semlor - söta minisar

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
sön, 2016-01-17 14:54

Söta minisar som du kan äta två av med gott samvete. I år har jag börjat tidigt med provbakningen. Denna gång har jag testat baka med tangzhong redning. Blev helt såld på detta sätt att baka bröd. Semlorna blev så saftiga, luftiga och goda...Jag åt tre på en gång.

Receptet ger

32
st
små eller ca 16 stora

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Ingredienser tangzhong redning:

Ingrediens

  • 0,5 dl mjöl
  • 1,25 dl mjölk

Gör så här

  1. Börja med att göra redningen.
    Blanda i en kastrul till en slät mix mjöl med mjölk och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.

Rubrik

  • Ingredienser deg:

Ingrediens

  • 1 sats tangzhong redning
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sötat kondenserad mjölk eller mjölkpulver (kan uteslutas)
  • 1 st ägg
  • 1,25 dl mjölk
  • 9 dl mjöl Manitoba Cream (annars vanligt vetemjöl)
  • 100 g smör rumstempererat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200º.
    Värm mjölken och blanda med socker och kondenserad mjölk.
    Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska. Häll i resten av vätska, kardemumma, redningen och ägget. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Blanda i all smör och knåda till en elastisk deg som inte klibbar och fastnar. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek. 

  2. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.

  3. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk. 

Rubrik

  • Ingredienser fyllning:

Ingrediens

  • 250 g grovriven mandelmassa
  • mjölk eller grädde
  • 32 st inkråm från bullarna
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.

  2. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. 
    Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
    Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.