Gammaldags Lussekatter

Dr. Oetker, www.oetker.se
ons, 2012-08-15 07:25

Genom att tillsätta det mesta av smöret och sockret efter att degen jäst får man saftigare lussekatter!

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk Dr. Oetker Saffransarom
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 st ägg

Rubrik

  • Till pensling och garnering:

Ingrediens

  • 1 st ägg
  • russin eller korinter som lagts i blöt i lite vatten

Gör så här

  1. Smält 50 g smör och tillsätt mjölk och saffransarom. Låt degvätskan bli 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över saffransmjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ca 12 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget.

  4. Arbeta in smörblandningen i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakpord och knåda degen med resten av mjölet. Forma lussekatter.

  5. Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  6. Garnera med korinter och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.