Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Julpaket

Recept på hemmagjort julgodis. Lite pyssel krävs, men resultaten blir små söta julklappar fyllda med mandelmassa som passer perfekt på julens dessertbord, eller att ge bort i present.

Vote
(13)

Räcker till ca 16 st

Räcker till...

ca 16 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g mandelmassa
  • 250 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 kryddmått salt
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 4 st ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 2 msk mjölk
Dekoration:
  • ca 2 tsk apelsinsaft
  • ca 20 st tandpetare
  • 300 g mjölkchoklad
  • Marsipan till dekoration, färgad eller ofärgad
  • Dr. Oetker dekorationsglasyr
  • Dr. Oetker dekorationsströssel
  • Smörj och bröa en avlång sockerkaksform, ca 1.5 liter. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna mandelmassan i små tärningar eller riv den grovt. Vispa smör och mandelmassa till en smidig massa. Tillsätt socker, salt, apelsinskal och vaniljsocker under fortsatt omrörning. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje ägg. Rör samman mjöl och bakpulver med en gaffel. Vänd ned det i smeten tillsammans med mjölken. Fördela smeten i sockerkaksformen och jämna till ytan. Sätt in kakan i ugnen. Efter ca 15 min gräddningstid skärs ett snitt på längden med en kniv, cirka 1 cm djupt. Grädda totalt ca 60 minuter. Känn med sticka att kakan är klar. Låt vila ca 10 minuter.

    Skär bort den toppiga ytan på kakan så du får den helt slät. Kakan skall sen delas i 16 jämnstora bitar. Den bortskurna toppytan av kakan smulas sedan och blandas med apelsinsaft. Forma små hjärtan eller kulor av smulorna, använd gärna små pepparkaksmått.

    Dekoration:

    Smält chokladen över vattenbad. Fäst kakhjärtan med tandpetare och doppa dem i chokladen. Använd pensel för att få det jämnt. Dekorera med valfri dekoration till små klubbor. Pensla de 16 fyrkantiga bitarna med choklad. Börja på sidorna och avsluta på ytan. Dekorera sedan med marsipan, dekorationsglasyr och strössel till små paket. Fäst klubborna på paketen.