Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Lakritskarameller

Recept på mjukt hemgjort godis som fungerar lika bra till jul som övriga året.

Vote
(6)

Räcker till ca 18 bitar

Räcker till...

ca 18 bitar

Kategorier
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl Dr. Oetker flytande glykos
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk lakritspulver
  1. Koka upp smör, socker, glukossirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden. Låt blandningen småkoka tills smeten når 120 grader, det tar 30-45 minuter. Rör om då och då under kokningen.

  2. Har man ingen hushållstermometer kan man göra kulprov när smeten börjar bli tjock och mörknat lite. Kulprov gör man genom att hälla lite av massan i ett glas med iskallt vatten. Går det att forma en kula är smeten klar.

  3. När smeten kokat klart tillsätts lakritspulver. Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper. Släta ut ytan med palett eller sked. Ställ formen i kylskåpet i minst ett dygn. Skär karamellerna i fyrkanter, 3 x 3 cm. Använd en skarp, oljad kniv. Förvara karamellarna i lufttät burk i kylskåpet.