Bild på Vit kladdkaka med björnbär och havrecrumble

Vit kladdkaka med björnbär och havrecrumble

Alicias kokbok, Alicias Kokbok
mån, 2017-07-24 14:25

Recept på en perfekt kladdig vit kladdkaka som är toppad med en björnbärskompott och ovanpå det en smuldeg gjord på havregryn. Två klassiker i ett - kladdkaka OCH smulpaj!

 

Receptet ger

1
form
ca 24 cm i diameter

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Björnbärskompott:

Ingrediens

  • 250 g frysta björnbär
  • 1 msk Maizena
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Koka samman björnbären med sockret. Häll på maizenan och låt kompotten tjockna. 

Rubrik

  • Vit kladdkaka:

Ingrediens

  • 100 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 2 msk vaniljpulver
  • 0.5 dl muscovadosocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

     

    Smält smöret i en kastrull och rör ner muscovadosockret och ställ den sedan åt sidan. Blanda vetemjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. 

     

    När smör- och sockerblandningen svalnat en aning vispa ner äggen och sikta sedan ner vetemjölet, saltet och vaniljpulvret. Vänd till sist ner den smälta chokladen med en slickepot. 

     

    Häll smeten i formen. Klicka ut björnbärskompotten ovanpå kladdkakssmeten. 

Rubrik

  • Havrecrumble:

Ingrediens

  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 0.5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Nyp ihop alla ingredienserna i en bunke. Strö över havrecrumblet på kakan. Ugnsbaka kladdkakan i ca 20 minuter. Den ska bli gyllene och vara lite dallrig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. 

  2. Jag lät min svalna och ställde in den i kylskåpet över natten. Då tycker jag att den får bäst resultat. Men för er som vill äta den ljummen är det bara att hugga in i den direkt! 

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.