Vit kladdkaka med täcke
En kompakt kladdkaka som räcker till många. Servera med lättvispad grädde, lite bär är också gott till.
Räcker till 1 st springform, 26 cm i diameter
1 st springform, 26 cm i diameter
Ingredienser
Så gör du
TIll kakan behövs:
- 200 gram vit choklad
- 200 gram smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 st vaniljstång
Till täcket behövs:
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk honung
- 200 gram mjölkchoklad
- ev 2 msk whisky
Värm ugnen till 175 grader.
Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
Vispa ägg och socker poröst.
Gröp ur vaniljstången och tillsätt vaniljen, chokladblandingen och mjölet till äggsmeten. Rör till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form, 26 cm i diameter.
Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 17-20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten.
Låt kakan kallna. Gör under tiden täcket.
Koka upp grädde, honung och ev whisky. Låt stå medan du finhackar chokladen. Koka upp grädden igen och slå den över chokladhacket. Rör tills det har blandats väl och chokladen har smält. Bred den över den kalla kakan. Låt stå i kylen tills täcket har stelnat. Gärna över natten.