Bild på 18 timmars bröd

18 timmars bröd

Strangebakery.b...
tis, 2010-05-25 16:43

Ett enkelt bröd för hemma bagaren som inte har stenugn. Busenkelt surdegs bröd 

Receptet ger

1
st bröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

 • 430 g Vetemjöl eller valfri sort
 • 345 g ljummet vatten (37 grader)
 • 1 g jäst (gärna ekologisk)
 • 8 g salt
 • 1 st Gryta med lock funkar med de flesta men tycker det blir bäst i en gjutjärns

Gör så här

 1. Rör ut jästen i vattnet i en stor skål. Rör i mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg. Degen ska inte knådas, bara röras ihop. PLASTA SKÅLEN och ställ den på jäsning 18 timmar i rumstemperatur.

  När den har jäst och ser fin ut och man ser tydliga glutensträngar när man tippar skålen, ska den hällas ut försiktigt på ett lätt mjölat bord. Vik in degen över sig själv 2-3 gånger

  Låt degen vila på köksbänken i 20 minuter. Forma sedan till ett bröd, dock utan att slå ner den helt. Vik in den i sig själv tills degen blir en stram boll. Ställ till jäsning på en mjölig bakduk eller i en mjölad skål på ett varmt ställe.

  När degen nästan har jäst till dubbel storlek är det dags att ställa en gryta i ugnen i 250 grader. Använd stålgryta, järngryta, emaljerad gryta eller en av lera - huvudsaken att det finns ett lock som passar.

  När grytan är varm och degen har jäst så pass att avtrycket blir kvar när man stuckit ett finger i den, så tippar man försiktigt över degen i grytan. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 250 grader cirka 30 minuter.

  Sen tar man av locket och gräddar klart brödet. Man kan tippa ut det ur grytan och höra om det låter ihåligt när man knackar på undersidan, gör det så, är det klart. Vänd ut på ugnsgaller och låt svalna. Vänta med att skära i det tills det har svalnat.

Deg

Ta inte allt mjöl på en gång. Degen blir inte lös då. Allt mjöl är inte lika. När degen står påstigning bir den iaf lösare. Jag råkade ta det som stod i receptet. Det funkade fast den inte var lös!

Supergott!!

Supergott!!

Nu har jag tagit ut brödet ur

Nu har jag tagit ut brödet ur ugnen, tyvärr hade det fastnat lite i bottnen Funderade på att smörja grytan men följde receptet. Hur länge ungefär bakar du brödet efter att locket tagits av?

hej....verkar bra

hej....verkar bra recept..skönt att du skrev vilket vetemjöl som helst. Bor i Brasilien och här finns inte så mycket att välja på. Till frågan: Nu har jag ingen gryta, har formar men måste det vara lock?....Lisa Ring

undrar också om man ska lägga

undrar också om man ska lägga på plastfolie när degen jäser 18 timmar. jag tog bara en handuk över och det blev en torr hinna på degen som blev till torra bitar inne i brödet när det var klart.

Jäsning

Ett tips!
En duschmössa( typ en sån man brukar få på hotell) är jättebra att ta över skålen när man jäser

Nu har jag försökt mig på

Nu har jag försökt mig på brödet och brödet ser fint ut. 1/Går det att göra dubbel sats? 2/Räknade också ut andra sätt att mäta om man inte har våg: 1 tsk torrjäst, drygt 3 dl jummet vatten, 1 tsk salt 7 dl vetemjöl 3/Undrar över beskrivningen "sen tar man av locket och gräddar klart brödet" hur mycket tid handlar det om ca?

1 gram jäst? Hur mäter man

1 gram jäst? Hur mäter man det, så att det inte blir 2 gram?

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.