Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Bohuslänska brödkakor
Stora, saftiga och underbart goda.
Räcker till 10 stycken brödkakor
Räcker till...
10 stycken brödkakor
Recepttyp
Matbröd
Ingredienser
Så gör du
- 100 gram färsk jäst
- 2 dl socker
- 1 liter ljummet vatten, 37 grader
- 150 gram margarin
- 2 tsk havsalt
- 2 dl rågmjöl
- 3 liter vetemjöl ca
Smula jästen i degbunken, häll i sockret. Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det. Kyl blandningen med resten av vattnet. Då blir temperaturen lagom för att hälla vätskan i bunken. Tillsätt saltet. Rör ner rågmjölet och 2½ liter av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Knåda in resten av mjölet om degen känns lös. Täck över och jäs till dubbel storlek – ca 1 timme
Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar. Börja genast kavla ut dem i den följd de formas, till runda halvcentimetertjocka kakor. Nagga och låt dem jäsa ca 20 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 275 graders ugnsvärme, ca 5 minuter.