Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(17)

Bohuslänska brödkakor

Stora, saftiga och underbart goda.

siddelina

Vote
(17)

Räcker till 10 stycken brödkakor

Räcker till...

10 stycken brödkakor

Kategorier
Recepttyp Matbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 100 gram färsk jäst
  • 2 dl socker
  • 1 liter ljummet vatten, 37 grader
  • 150 gram margarin
  • 2 tsk havsalt
  • 2 dl rågmjöl
  • 3 liter vetemjöl ca
  1. Smula jästen i degbunken, häll i sockret. Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det. Kyl blandningen med resten av vattnet. Då blir temperaturen lagom för att hälla vätskan i bunken. Tillsätt saltet. Rör ner rågmjölet och 2½ liter av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Knåda in resten av mjölet om degen känns lös. Täck över och jäs till dubbel storlek – ca 1 timme

  2. Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar. Börja genast kavla ut dem i den följd de formas, till runda halvcentimetertjocka kakor. Nagga och låt dem jäsa ca 20 minuter.

  3. Grädda dem mitt i ugnen i 275 graders ugnsvärme, ca 5 minuter.