Ingredienser
Så gör du
Dag 1
- 2 dl kokhett vatten
- 1 dl krossad råg
- 1/2 dl solrosfrö
- 1/2 dl linfrö
- 1/2 dl sesamfrö
Dag 2
- 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
- 3 dl grovt rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 dl mörk sirap
- 4 dl fingervarmt vatten
- olja till pensling av två brödformar
Dag 1: Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem till de skållade fröna från dag 1. Tillsätt fingervarmt vatten och sirap. Blanda degen långsamt i maskin eller för hand i 20 min. Degen skall vara lös som en gröt. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min.
Sätt ugnen på 250°C. Pensla två formar med olja och fördela degen i formarna. Formarna ska vara fyllda till ca hälften. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min.
Placera formarna mitt i ugnen, spraya in lite vatten med en sprayflaska och sänk temperaturen till 175°C. Grädda i 60 min. Lossa brödet ur formarna direkt efter gräddningen.
Brödet blir bättre att äta om det får ligga 1-2 dagar.
Tips!
Blanda gärna i valfri torkad frukt och/eller nötter, t.ex. russin, aprikoser, fikon, äpplen, valnötter, hasselnötter etc. Blanda i frukten/nötterna först i slutet av knådningen. Strö gärna havregryn, solrosfrön eller sesamfrön i formen innan du häller i degen. Strö även lite på ovansidan av brödet innan du sätter in det i ugnen.