Bild på Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Kronjäst, www.kronjast.se
lör, 2010-05-29 14:54

Receptet ger

2
bröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
  • 4 dl vetebröd special
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 msk olja
  • 4 dl vatten
  • olja till pensling av formarna och en plåt

Rubrik

  • Fröblandning

Ingrediens

  • 1 dl krossad råg
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl solrosfrö
  • 0,5 dl linfrö
  • 2 dl vatten

Rubrik

  • Övrigt

Ingrediens

  • 2 st 1,5 liters brödformar

Gör så här

  1. 1. Dag 1: Blötlägg fröerna i 2 dl vatten. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.

    2. Dag 2: Sätt ugnen på 190° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar
    under hela baktiden.

    3. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjölet på en gång.

    4. Tillsätt vatten (40°), sirap och olja.

    5. Blanda degen långsamt i 20 min i maskin eller för hand. Täck med plast och låt jäsa i 45 min. Degen skall vara lös som en gröt.

    6. Pensla formarna med olja. Fyll upp degen i formarna, täck med en smord plåt och låt jäsa i 45 min, upp till kanten.

    7. Baka i 190° i ca 45 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner
    ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra. Lossa bröden ur formarna direkt efter bakning.

Kommer inte på fråga att

Kommer inte på fråga att tillsätta sirap - jag är dansk o vi tycker inte om sött bröd..

Håller med dig, trots att jag

Håller med dig, trots att jag är svensk!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.