Bild på Formfranska

Formfranska

Ritaz
ons, 2010-05-26 06:54

En llite grövre variant på formfranska, jättegod att rosta.

Receptet ger

2
st

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl vetekross
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smält smör eller margarin
  • 9-10 dl vetemjöl

Rubrik

  • Till pensling:

Ingrediens

  • 1 st ägg
  • 2 msk Vallmofrön

Gör så här

  1.  Koka vatten och vetekross över svag värme

     Häll blandningen i en degbunke och låt den svalna till ca 37°.

  2. Smula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand så att degen blir jämn och smidig.

    Täck med bakduk och låt jäsa minst 30 min eller gärna till dubbel storlek.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Tillsätt så mycket mjöl att degen blir ganska fast.  

    Dela degen mitt itu och forma till avlånga bröd. Eventuellt kan man ta knappt 1/6 av degen och rulla ut dem till 3 långa längder/bröd och fläta dem samt lägga flätan mitt på brödet.

    Lägg bröden i smorda bakformar. Låt jäsa i ca 30 min.

  4. Vispa upp ägget, pensla bröden och strö på vllmofrön.

    Grädda i 200° ca 30 min

    Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

Gud, vad gott det är! jag

Gud, vad gott det är! jag bytte ut lite av vetemjölet mot graham och tog på sesamfrön istället för vallmo, MUMS!!!

asså detta bröd är kanon XD

asså detta bröd är kanon XD

Gott!

Gott! Rekommenderas!
fräschare än att köpa i butik med en massa konserveringmedel och liknande i.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.