Grissini
Jättegoda Grissini med rosmarin och blandade frön, perfekta för buffé eller som tilltugg till exempelvis soppa.
Ingredienser
Så gör du
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1 1/2 dl ljummet vatten
- 1 äggvita
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk färsk rosmarin finhackad
- 5 dl vetemjöl
- Flingsalt, sesamfrön, pumpafrön till garnering
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker och lite av vattnet och rör om. Vispa äggvitan lätt i en annan bunke. Blanda ner äggvitan, olivoljan och resten av vattnet i bunken med den utrörda jästen. Hacka de färska rosmarinbladen och blanda dessa i degen, eller tillsätt den torkade. Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen går ihop. Jäs degen under bakduk i ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, knappt 1 cm i diameter. Pensla med vatten och strö över flingsalt, sesam- och pumpafrön. Grädda brödpinnarna i ugnen i ca 25 minuter tills de är gyllenfärgade.