Grova frukostbullar
Det här receptet har jag tagit från Leila Lindholms 'A piece of cake' men gjort om det lite. Jag gillar osötat grovt bröd och därför är detta ett perfekt frukostbröd enligt mig, som dessutom är lite roligare än såna där supergrova och rätt tråkiga bröd.
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 24 st bullar
24 st bullar
Ingredienser
Så gör du
Deg 1
- 1 dl dinkel
- 5 dl kokhett vatten
- 2 msk brödkryddor
- 1,5 msk salt
- 2 dl rågkross
- 2 dl krossade linfrön
- 2 dl fint rågmjöl
Deg 2
- 5 dl mjölk (går att byta ut mot soja-, ris- eller havremjölk)
- 50 g färsk jäst
- 3 dl hasselnötter
- 3 dl havregryn
- 1 dl russin
- 1 dl torkade plommon
- 1 dl torkade aprikoser
- 4 dl rågsikt
- 2 dl dinkelsikt
- 4 dl vetemjöl
Koka dinkel enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda det i en bunke tillsammans med de andra ingredienserna till deg 1. Låt stå och svälla under plastfolie i 30 minuter
Värm mjölken till fingerljummet. Smula jästen i en stor bunke och lös upp med mjölk. Rör ner deg 1.
Hacka plommon och aprikoser, och blanda i dessa samt hasselnötter, havregryn och russin i smeten.
Börja med rågsikt och tillsätt lite mjöl i taget tills degen är klibbig men ändå inte rinnig.
Mjöla fyra plåtar, klicka ut sex bullar på varje och strö lite vetemjöl och havregryn över dem som dekoration.
Sätt ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5 timme.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt bullarna svalna på galler.