Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(22)

Grovt rågbröd

Du kan också baka runda bondbröd av den här degen. Skär några ytliga snitt i det jästa brödet med en vass kniv. Grädda i ca 45 minuter.

Milda http://www.milda.se

Vote
(22)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 4 limpor

Räcker till...

4 limpor

Kategorier
Recepttyp Matbröd
Näringsvärde Äggfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 1 liter svagdricka
  • 11 dl grovt rågmjöl, (600 g)
  • 100 g jäst
  • 1 dl Milda flytande margarin, (eller 100 g Milda i folie )
  • 1 msk salt
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 msk fänkål, stött
  • 1 msk anis, stött
  • 16 dl rågsikt, (880 g)
  • 4 dl vetemjöl, (240 g)
  • Dag 1:
    1. Koka upp 5 dl svagdricka i en kastrull.

    2. Slå den kokheta svagdrickan över 6 dl grovt rågmjöl, 330 g, i en bunke som rymmer 3 liter. Blanda väl till en tjock blandning. Genom skållningen får brödet en bättre konsistens och blir saftigare och mer hållbart. Låt stå över natten i rumstemperatur.

    Dag 2:
    3. Lös upp jästen i ca 2 dl kall svagdricka.

    4. Ljumma 3 dl svagdricka och margarin i en kastrull och låt det bli fingervarmt, 37°C.

    5. Häll den ljumma blandningen av svagdricka och margarin över det skållade grova mjölet. Tillsätt den upplösta jästen, salt, sirap och kryddor. Blanda väl.
    Tillsätt resten av rågmjölet, all rågsikt och hälften av vetemjölet.

    6. Arbeta degen kraftigt med träslev 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om degen är kladdig.

    7. Pudra den smidiga degen med lite vetemjöl. Låt den jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek. Det tar drygt 1 timme. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    8. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i resten av vetemjölet.

    9. Dela degen i fyra bitar och rulla ut bitarna till fyra limpor.

    10. Lägg limporna på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade.

    11. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa på varm, dragfri plats i 30-40 minuter.
    Sätt ugnen till 175°C.

    12. Grädda bröden på nedersta falsen av ugnen i ca 60 minuter.

    13. Pensla bröden med varmt vatten ett par gånger under gräddningen. Första gången efter 40 minuter, sedan efter 45 minuter. Det ger finare och godare skorpa.
    Vill du vara säker på att brödet är färdigt - ta ut ett bröd med en grytlapp och knacka på undersidan. Är brödet färdiggräddat skall det låta ihåligt.

    14. Låt de färdiga limporna svalna under handdukar.