Hembakat knäckebröd med fina frön
Hembakat knäcke är superenkelt att göra och blir makalöst gott! Välj själv vad du toppar brödet med. Sommarens bästa gå-bort-present.
Foto: Frida Wismar
Räcker till 4 stora kakor
4 stora kakor
Ingredienser
Så gör du
- 25 g jäst
- 2 dl vatten, 37 grader
- 1/2 dl olja
- 1/2 tsk salt
- 1 msk brödkrydda (färdig blandning)
- 3 msk Risenta krossade linfrön
- 4 dl grovt mjöl
- 1 dl Risenta bovetemjöl
Topping:
- Risenta svarta och vita sesamfrön
- Risenta solroskärnor och psylliumfrön
- Rosmarin och chiliflakes
- Dillfrö och fänkål
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med ljummet vatten.
Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och linfrö.
Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
Tag upp degen på bakbordet och dela den i 4 bitar. Rulla en degbit i taget till en bulle. Strö rikligt med mjöl på ett bakplåtspapper och kavla ut en bulle i taget till en mycket tunn kaka, beräkna 1 kaka/plåt.
Sedan ska kakorna naggas tätt med brödnagg eller gaffel. Lägg kakorna efter hand på plåtar eller bakplåtspapper.
Pensla med filmjölk och strö på topping.
Grädda i mitten av ugnen 4-5 min i 200-225 grader, passa brödet så att det inte blir bränt.