Bild på Kikärtsbullar

Kikärtsbullar

Milda, www.milda.se
tors, 2010-05-27 11:57

Receptet ger

20
stycken

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 burk kikärtor, konserverade, (250 g netto)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm fänkål, malen
  • 1 msk honung, flytande
  • 0,5 dl Milda flytande margarin
  • 6 dl grahamsmjöl, (360 g)
  • 7 dl vetemjöl, (420 g)
  • grahamsmjöl, eller vetemjöl att rulla bullarna i

Gör så här

  1. 1. Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. Mixa kikärterna till en slät smet med hjälp av en mixerstav.

    2. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.

    3. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, honung, matfett, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).

    4. Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller dinkelmjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter.

    1. Sätt ugnen på 250°C.

    2. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa.

dom blev bra!

dom blev bra!

Bullarna blev jättefina, men

Bullarna blev jättefina, men små om man gör 20 st. Max 15 räcker.
Fänkålen kändes inte så mycket. Man kanske kan ta 1/2 kryddmått till. När det gäller vetemjölet fick jag bara i 5 dl. Kikärtorna var svåra att mixa med stavmixer men det gick lättare med hjälp av lite vatten.

Solla

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.