Ingredienser
Så gör du
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 burk kikärtor, konserverade, (250 g netto)
- 2 tsk salt
- 2 krm fänkål, malen
- 1 msk honung, flytande
- 0,5 dl Milda flytande margarin
- 6 dl grahamsmjöl, (360 g)
- 7 dl vetemjöl, (420 g)
- grahamsmjöl, eller vetemjöl att rulla bullarna i
1. Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. Mixa kikärterna till en slät smet med hjälp av en mixerstav.
2. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.
3. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, honung, matfett, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).
4. Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller dinkelmjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter.
1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa.