Bild på Knäckebröd på Surdeg
Bild på Knäckebröd på Surdeg

Knäckebröd på Surdeg

Tinefis
sön, 2012-05-20 07:23

Knäckebröd på surdeg är himla gott och egentligen ganska enkelt, efter all förberedning. =o)

Börja i tid! Att göra din surdeg tar runt 4-5 dagar.

Att göra knäckebröden tar 1-2 dagar. Du kan börja tidigt på förmiddagen och baka ut bröden på kvällen. Eller börja kvällen innan och låt degen stå över natten.

Receptet ger

50
st
knäckebröd (men det beror helt på hur stora du gör bröden!)

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1 dl surdegs grund
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl rågmjöl
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda alla ingredienser till en degklump (relativt klibbig, men du ska ändå kunna arbeta med degen.)

  2. Lägg degen i en skål och täck med plastfolie och ställ den på en varm (rumstemperatur) plats över natten.

  3. Dag 2: Värm ugnen till 200 grader och ställ in dina plåtar att värmas upp med ugnen!

  4. Jag delade in min deg i fyra delar. Sen arbetade jag degen i några minuter med mer vetemjöl. Du kan oxå använda rågmjöl eller annat.

  5. Mjöla din arbetsyta med MYCKET mjöl, för degen fastnar väldigt lätt. Kavla ut dgen till en rektangel (som passar för din plåt). Lägg degen på bakplåtspapper och kavla lite till, till den tjockhet du vill ha.

  6. Nagga degen med en gaffel eller liknande. Använd sen en pizza cutter eller vass kniv, och skär degen till en fin rektangel och sen i mindre knäckebröd bitar.

  7. Pensla degen med vatten och strö sen över olika toppings som till exempel kummin seeds, chili Flaks, havssalt, Poppy Seeds, Fennel Seeds, örter, salter... Vad du tycker är gott helt enkelt. Kanske till och med kardemumma och kanel! =o)

  8. Lägg över bakplåtspappret med degen, på din värmda plåt, och baka i ugnen i cirka 10 minuter.
    Var med i slutet, för brödet blir mörkt väldigt fort mot slutet av baknings tiden.
    Ta ut brödet och låt det svalna. Det är lite mjukt innan det svalnat.

  9. I och med att jag gillar tjockare bröd, tror jag att jag nästa gång 
ska prova att ha ugnen på 170-180 grader, och ha brödet inne i
 runt 15 minuter.

    Kände att brödet inte blev så ”knäckigt” som jag velat.
 Det blev lite segt, även efter att det kallnat. 
Tunnare bröd blir såklart klart fortare, men mitt bröd blev som sagt lite segt.

    Ja, ja… Kan skjutsa in några bitar i ugnen på 50 grader i några minuter 
innan jag äter dem. Då torkar de ut lite. =o)

     

    Enjoy!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.