Bild på Lantbröd

Lantbröd

Lindahls mejeri, www.lindahlsmejeri.com
sön, 2010-04-25 22:55

Tips:
Krydda brödet med brödkryddor, kummin, soltorkade tomater, fänkål
Jästiden är beroende på temperaturen du har i lokalen. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnstyper

Receptet insänt av Hanna Holstein, Lund

Receptet ger

1
stor
limpa

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 5 dl Lindahls Turkisk / Grekisk Yoghurt, (500 g)
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl mörk sirap, (60 g)
  • 2 msk olja
  • 6 dl matbrödsmjöl 4 sädesslagen, (360 g)
  • 5 dl vetemjöl, (300 g)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Ta av ca 150 g vetemjöl och spar till utbakning.

  2. Värm yoghurt och sirapen till 40 grader (i mikron).

  3. Smula jästen och blanda med yoghurt tills jästen är helt upplöst.

  4. Tillsätt alla övriga ingredienser efter hand och arbeta till en smidig deg. Det tar 5 - 10 minuter.

  5. Låt jäsa under bakduk till dubbla volymen under ca 30 minuter.

  6. Ta upp degen på ett bakbord och knåda resten av mjölet under.

  7. Forma till en limpa ock lägg på en bakplåt med plåtpapper.

  8. Nagga eller snitta leven rejält, täck med bakduken och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.

  9. Grädda brödet i nedre delen av ugnen först vid 200 grader i 20 minuter och fortsätt sedan ytterligare 20 minuter vid 150 grader.

  10. Låt limpan svalna på galler under bakduken.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.