Bild på Millas Focaccia
Bild på Millas Focaccia

Millas Focaccia

Surdegsmilla
ons, 2010-05-05 00:01

En enkel och lättbakad focaccia som är perfekt som buffé bröd eller ett gott bröd till soppan även gott till Chili con carne!

Receptet ger

1
st
Långpanna

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 50 gram färsk jäst Grunddegen
  • 6 deciliter kallt vatten 30 gradigt
  • 30 gram strösocker gärna ekologiskt
  • 30 gram havssalt
  • 500 gram vetemjöl special gärna ekologiskt
  • 500 gram durumvetemjöl gärna ekologiskt

Rubrik

  • Örtoljan

Ingrediens

  • 1 deciliter god olivolja
  • 1 kruka färsk rosmarin repad
  • 5 st vitlökklyftor fint strimlade eller hackade, vill man så kan man även krossa dem.
  • 10 gram flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Häll på resten av vattnet och tillsätt sockret. Låt stå en stund. (Jag använder en visp så allt löser sig fortare).

    Blanda vetemjölet med durummjölet och tillsätt sedan saltet. Häll i lite i taget.

    Knåda rejält tills degen är mjuk och elastisk.

  2. Låt degen vila i ca 30 miunter (den ska ha jäst det dubbla).

    Sätt på ugnen på 200grader.

  3. Slå upp degen på bordet och tryck ut luften ur degen och kavla den sedan till en rektangel.

    Mjöla en långpanna lätt och lägg i degen i den.

    Degen ska vara lika tjock överallt!!

  4. Blanda Örtolja:

    Jag skivar eller strimlar vitlöken man kan också krossa den. Repa dom färska bladen och lägg dom i en skål tillsammans med vitlöken. Häll på olivoljan i skålen och blanda runt!!

    Häll det sedan över degen och tryck sedan med fingrarna "gör"gropar i degen överallt så oljan och vitlöken och rosmarinen blandas i groparna.

  5. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter eller tills den har jäst dubbelt så stort. Sätt in långpannan försiktigt mitt i ugnen.

    Gräddas i ca 25 - 30 miunter.

    Låt den svalna och skär sedan upp lagom stora bitar!!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.