Bild på Mitt Surdegsbröd

Mitt Surdegsbröd

Saaandra
tis, 2012-03-13 11:16

Ett fint och helt underbart surdegsbröd.

Receptet ger

2
st
bröd

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Surdegsgrunden

Ingrediens

  • 200 gram vatten 40 grader varmt
  • 200 gram vetemjöl
  • 150 gram vetesurdeg

Gör så här

  1. Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

Rubrik

  • Degen

Ingrediens

  • 30 gram jäst
  • 1200 gram vetemjölspecial
  • 900 gram vatten 40 grader varmt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 msk honung eller sirap
  • 200 gram dinkelfullkornsmjöl
  • 40 gram salt
  • 80 gram dinkelflingor el. havregryn

Gör så här

  1.  Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.

  2. Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.

  3.  Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock. Jäs 2 timmar.

  4. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.

  5. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.

  6. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt. Låt svalna på galler utan bakduk

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.