Morotsbullar
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till ca 12 stycken
ca 12 stycken
Ingredienser
Så gör du
- 1 morot, stor
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 msk Milda flytande margarin
- 0,75 tsk salt
- 1 msk sirap, ljus
- 8 dl vetemjöl, fullkorn, (480 g)
Pensling
- filmjölk
- solrosfrön
1. Skala och finriv moroten på rivjärn. Använd de små hålen.
2. Ljumma mjölken till fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken.
4. Tillsätt resten av mjölken, flytande margarin, morot, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara ½ dl till utbakningen.
5. Arbeta kraftigt ihop till en deg med en trägaffel, ca 5 minuter.
6. Strö över lite mjöl. Läggen bakduk över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar med en degskrapa och rulla ut den till jämntjocka längder.
8. Dela varje längd i 6 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapperklädd plåt.
9. Sätt ugnen på 225°C.
10. Lägg över en bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
11. Pensla bullarna med lite filmjölk och strö på solrosfrön.
12. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk