Bild på Norska läfsor

Norska läfsor

hemmamamman
tis, 2010-08-10 21:54

Norska läfsor är ett tunnbröd som steks i stekpanna. Det är väldigt gott fast jobbigt att kavla och kavla och sen steka och steka. Det är bra med medhjälpare. Jag brukar göra dubbel sats om jag har medhjälpare, annars bara enkel sats

Receptet ger

20
st
läfsor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 50 gram jäst
  • 125 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 3 msk kummin annan brödkrydda går också bra
  • 7 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl sirap

Gör så här

  1. Smält smöret och häll på mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, kummin, sirap, rågsikt och det mesta av mjölet. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter.

  2. Ta upp degen på mjöligt bakbord och knåda. Dela degen i 20 bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka. Grädda i stekpanna i 2 - 3 minuter på varje sida.

Hej det går även att göra

Hej det går även att göra "falska" läfsor.
Istället för att stå och baka kan man köpa vanligt tunnbröd.

När läfsorna kallnat kan man

När läfsorna kallnat kan man bre lite smör på undersidan, strö på lite strösocker och pudra på lite kanel. Vik dom sedan dubbel med smörsidorna mot varann

Hej! Vad jag saknat läfsor,

Hej!

Vad jag saknat läfsor, det var många år sedan. Tack för att du delade med dig av receptet. En liten (irriterande) detalj så här i efterhand när degen redan jäser :). Det står inget om sirap under ingredienserna. Eftersom jag hade degen rätt lös har jag nu bakat in lite ljus sirap däri ändå (ca 2 msk), hoppas det funkar....

Väntar nu på jäsning....
Tack så länge!

Vänliga hälsningar från Veronica

ja den e verkligen jätte god

ja den e verkligen jätte god men lite svår att göra om man inte har någon medhjälpare

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.