Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(74)

Pain riche

Ett enkelt recept på pain riche. Gott till t ex sallad eller soppa. Går bra att frysa.

Ritaz

Vote
(74)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 3 st

Räcker till...

3 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 15 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja Jag brukar använda olivolja, men det går även med vanlig matolja
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1-1,5 dl kruskakli Kan ersättas med kli, vetekli, havrekli eller liknande
  • 9-10 dl vetemjöl
  1. Värm ugnen till 250°

  2. Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet och oljan till ca 37°.

    Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sen resten.

    Rör ner socker, salt och kruskakli. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig men ganska lös deg.

  3. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme på dragfri plats till nästan dubbel storlek, ca 30-45min.

  4. Arbeta lätt samman degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.

    Rulla ut längder lika långa som plåten.

  5. Låt jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.

  6. Skåra bröden försiktigt med vass kniv utan att trycka ut luften ur bröden.

    Spreja bröden med kallt vatten.

  7. Grädda i 250°, ca 12-15 min.

     Låt kallna på galler utan bakduk.