Bild på Pain riche

Pain riche

Ritaz
ons, 2010-05-26 06:30

Ett enkelt recept på pain riche. Gott till t ex sallad eller soppa. Går bra att frysa.

Receptet ger

3
st

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 15 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja Jag brukar använda olivolja, men det går även med vanlig matolja
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1-1,5 dl kruskakli Kan ersättas med kli, vetekli, havrekli eller liknande
  • 9-10 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°

     

  2. Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet och oljan till ca 37°.

    Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sen resten.

    Rör ner socker, salt och kruskakli. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig men ganska lös deg.

  3. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme på dragfri plats till nästan dubbel storlek, ca 30-45min.

  4. Arbeta lätt samman degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.

    Rulla ut längder lika långa som plåten.

  5. Låt jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.

  6. Skåra bröden försiktigt med vass kniv utan att trycka ut luften ur bröden.

    Spreja bröden med kallt vatten.

  7. Grädda i 250°, ca 12-15 min.

     Låt kallna på galler utan bakduk.

Pain Riche

skall baka först

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.