Bild på Rågbröd i form

Rågbröd i form

Milda, www.milda.se
fre, 2010-05-28 14:41

Receptet ger

2
limpor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl Milda flytande margarin, (eller 50 g Milda i folie)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 7 1/4 dl grovt rågmjöl, (400 g)
  • 6 1/5 dl vetemjöl, (370 g)

Rubrik

  • Till formarna

Ingrediens

  • Milda

Gör så här

  1. 1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Värm halva mängden av degspadet i mikron och späd med resten av vätskan till rätt temperatur.

    2. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.

    3. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.

    4. Tillsätt matfett, salt, socker, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och släpper bunken.

    5. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 45 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    6. Sätt ugnen på 175°C. Smörj 2 st 1½-liters bakformar med matfett.

    7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen släpper i degen. Forma sedan degen till två limpor och lägg dem i formarna.
    (Häll kallt vatten i degbunken så går det lättare att diska den.)

    8. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    9. Pensla bröden med ljummet vatten och strö över grovt rågmjöl. Skåra några ytliga snitt på snedden med en vass kniv. Sätt in formarna på nedersta falsen och grädda bröden i ca 60 minuter.

    10. Ta ut de färdiggräddade bröden och låt dem stå några minuter. Ta bröden ur formarna. De ska kännas lätta. Knacka bröden på undersidan med knogen, det ska låta ihåligt då bröden är färdiga.

    11. Linda in varje bröd i en handduk. Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna över natten, så att de hinner mogna.

Man brukar väl aldrig ha mer

Man brukar väl aldrig ha mer än 50% rågmjöl ?
Har inte bakat detta ännu men ska testa att ta mer vetemjöl och mindre rågmjöl så kanske det reser sig bättre ;)

Bra recept som med lite

Bra recept som med lite justering blev riktigt bra både gällande lyft och smak. Bytte socker mot mörk ekologisk sirap, 2tsk salt lade jag också till samt boostade jäsningen med 1dl surdegsbas som jag alltid har i kylen. Som vi allt baka underlättar det att ha en bra assisten/bakmaskin för att jobba in luft i degen.

De smakar ju gott men de

De smakar ju gott men de reser sig inte. Då har jag även spara på möjlet lite. Ska nog stuva om lite i receptet...

Brödet blev jätte gott, men

Brödet blev jätte gott, men jag fick det heller inte att resa sig så mycket. Vet inte om det beror på att jag råka ha för mycket mjöl i degen.

får inte dom så höga som på

får inte dom så höga som på bilden men dom ser fina ut hoppas dom smakar bra

Låter intressant gott och

Låter intressant gott och lite gammaldags, mysigt!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.