Saftiga yoghurtlimpor med havre
Kanonrecept som ger hela 6 st. jättegoda limpor. Grötbasen och yoghurten ger saftiga, elastiska bröd med lagom stora luftbubblor och jättegod skorpa. Till och med min kära make, som alltid hittar något man kunde gjort bättre med just bröd, tyckte att de var perfekta. Det tar lite tid eftersom gröten måste svalna helt, men effektiv tid i köket är inte lång - särskilt inte om man har en assistent till hjälp!
Räcker till 6 limpor
6 limpor
Ingredienser
Så gör du
Grötbas
- 3 dl fiberhavregryn
- 6 dl kallt vatten
- 1,5 tsk salt
Deg
- 4 dl naturell yoghurt Det går bra med lättvarianten
- 1 pkt jäst
- 50 g smör
- 4 msk mörk sirap
- 1 msk malda brödkryddor
- 2 tsk salt
- 18-20 dl vetemjöl
Koka gröt på havregryn, vatten och salt och ställ åt sidan för att svalna helt
När gröten är sval, smält smöret och häll i en bunke. Tillsätt 1 dl yoghurt och smula i jästen. Rör om tills den löst sig helt
Ha i resten av yoghurten, sirap, kryddor, salt och arbeta sedan i mjölet lite i taget tills degen är smidig
Jäs under duk i 45 minuter eller tills degen dubblat i storlek
Baka ut 6 st limpor (ska se ut som baguetter ungefär) och lägg på två bakplåtpappersklädda plåtar
Jäs under duk i ytterligare 45 minuter
Grädda 25 minuter på 200° och låt svalna på galler