Super god sirapslimpa
Påminner om skogaholmslimpan!!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 2 st Limpor
2 st Limpor
Ingredienser
Så gör du
- 50 gram smör gärna ekologisk
- 5 deciliter filmjölk gärna ekologisk
- 50 gram färsk jäst
- 1½ deciliter brödsirap gärna ekologisk
- ½ deciliter mörk sirap gärna ekologisk
- 2 teskedar havsalt
- 5 deciliter vetemjöl special gärna ekologisk
- 7 deciliter rågsikt gärna ekologisk
- 2 matskedar bröd kryddor
Gör så här:
Smält smöret och blanda med filmjölken. Lägg i kryddorna i smör blandningen.
Värm till max 30 grader.Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Jag har lagt mina bröd i en 1½ Liters brödform (sockerkaksform)så blir dom lite högre. Dom flyter inte ut lika mycket då!