Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(22)

Surdegsbröd steg för steg

Jag har gjort massor med olika surdegar som för det mesta har hamnat i slasken. Men så kom jag över det rätta receptet och skrev en steg för steg maual för att underlätta för mig själv. Jag gör den på vetemjöl för att få den lite lättare. Resten av familjen är inte lika förtjusta i surdegsbröd som jag är. En del av mjölet kan bytas ut mot grövre mjöl om man önskar det.

hemmamamman

Vote
(22)

Räcker till 2 st surdegsbröd

Räcker till...

2 st surdegsbröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten fingervarmt
  • 0,5 st äpple rårivet
  • 1 dl vatten fingervarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten fingervarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl fint eller grovt
  • 2 dl vatten fingervarmt
  • 10 g jäst
  • 4 dl vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  1. Dag 1: Blanda 2 dl vetemjöl med 1,5 dl fingervarmt vatten i en stor glasburk. Rör ner det rårivna äpplet. Vispa smeten slät. Täck med plastfolie som du pickar små hål i. Låt stå varmt.

  2. Dag 2. Rör om i surdegen som nu börjat bubbla.

  3. Dag 3. Tillsätt 1 dl fingervarmt vatten och 2 dl vetemjöl. Vispa till en slät lös deg. Täck med plastfolien igen och ställ varmt.

  4. Dag 4. Tillsätt 1 dl fingervarmt vatten och 2 dl vetemjöl. Vispa slät. Täck med plastfolien och låt stå 12 timmar. Nu är surdegen klar att användas.

  5. Fördeg. Ta 1 dl vetesurdeg, 2 dl vetemjöl, 1 dl fint eller grovt rågmjöl  och 2 dl fingervarmt vatten
    Mät upp allt i en degbunke och rör om till en jämn men kladdig deg. Täck med en bakduk och låt vila varmt i 12 timmar.

  6. Tillsätt 10 g jäst ,4 dl fingervarmt vatten, 2 tsk salt och 13 dl vetemjöl. Blanda alla ingredienser med fördegen i en degbunke till en slät vanlig deg. Blanda i 8 minuter med en matberedare, längre tid för hand. Täck med en plastfolie och låt stå kylskåpskallt i 12 timmar.

  7. Ta fram den kalla degen och baka ut den till två limpor. Låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
    Ställ in bröden i 250 graders ugn. Spraya 10 gånger in i ugnen med en blomdusch och stäng luckan. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader och låt bröden grädda i 35 minuter till.