Bild på Vitlök, persilja och mozzarella brytbröd

Vitlök, persilja och mozzarella brytbröd

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
tis, 2016-03-29 15:50

Receptet ger

2
st
formbröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 750 g mjöl
  • 30 g färsk jäst
  • 2/3 msk salt
  • 1/2 msk socker
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 1,90 dl mjölk fingervarmt
  • 1 msk olivolja
  • 1 hel vitlök, pressad
  • 1 1/2 dl hackad färsk basilika
  • 3 msk smör rumstempererat
  • 200 g riven mozzarellaost

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll över mjölken och vattnet. Blanda till du får ihop degen. 

  2. Ta upp degen på bakbordet och häll olja i mitten. Knåda in oljan. Om degen känns för lös, addera lite mjöl. Knåda degen 7-10 minuter tills den blir bland och elastisk. Lägg den sedan i bunken och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa i rumstemperatus till dubbel storlek.  

  3. Klä två formar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.

  4. Dela degen i två, rulla varje del till en rektangel ca 60x25 cm. Bred på halva smörmängden på en rektangel och strö över vitlök, persilja och avsluta med riven ost. 

  5. Dela med en pizzaskärare i kvadrater, lika stora som bredden på formen. Stapla alla bitar på varandra och lägg i formen. Det gör ingenting om formen inte fylls helt eller om bitarna inte är helt lika. Brödet kommer ändå att jäsa mer innan gräddningen.

  6. Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt dem jäsa under handduk i 30-40 minuter.

  7. Om du inte vill grädda båda bröden på en gång kan du frysa in ena degen. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, sänk ev. värmen till 150 grader efter halva tiden så att inte bröden bränns på toppen. Ta ut bröden ur formarna och låt kallna på galler under kökshandduk ca 10 minuter innan servering.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.